Sidor

torsdag 22 september 2011

Trendigt

En trend som nu märks tydligt är att säga hur fel det är att hänga på sociala forum. Hur farligt och märkligt det är att folk spenderar så mycket tid på t.ex. Facebook (där du för övrigt kan gå in och gilla Samlevnad - gör det. Vi jobbar inte enligt någon public service-anda och får därför uppmana dig till att göra så). 


Med denna trend följer hur som haver ett ord som nu nått den del av den svenska befolkningen som liksom gillar att säga ifrån, säga vad som är rätt och fel och bra och dåligt - mest vad som är fel och dåligt. Ordet är: narcissism
Narcissism kommer från tyskans Narzissismus. Känns det självklart vart jag vill komma? Jag ska förklara. Narcissism handlar om en slags självdyrkan eller självbeundran. För att göra beskrivningen kort handlar det om en slags kortslutning i en persons personlighet vilket gör att "självet ständigt behöver förstärkas och rent av förhärligas" - ne.se


Vad dessa moraltanter nu menar är alltså att alla som använder t.ex. Facebook, Twitter, bloggar (inklusive de själva som inte är riktigt så där starka att de kan avsluta sitt Facebook-konto, då det skulle leda till att de inte riktigt har koll på vad som händer i deras vänskapskrets längre) är i stort behov av att stärka sitt eget jag genom att "synas och vara rolig".  


HERREGUD! 
Vart är världen på väg? Folk vill synas och förstärka sitt eget jag, de vill dyrka sig själva! 
Nej vi gör så här: vi tar det tyska Narzissismus - tar bort ett "r" och hela den klatschiga avslutningen på ordet. Vi avslutar med att lägga till ett "m". Hängde du med?


Vi har nu: Nazism - ett politiskt klimat där man endast dyrkar Führern och där jaget liksom får ta ett steg åt sidan. Alla gör allt för Führern, och viktigast av allt är så klart vår nation! På så sätt slutar folk vara så där obehagligt självdyrkande - narcissistiska. Det blir väl bra?


Självdyrkan? Trenden säger nej. Populistiska ledare? Bättre.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar