Sidor

måndag 17 oktober 2011

Analys: Sångtext

"Jag såg mamma kyssa tomten"
Med samma ord som i titeln och ett tillagt "jag", inleds denna julsång. Denna första textrad låter oss snabbt konstatera att visan sjungs av ett barn, eller åtminstone en person med en mamma.  Likaså kan vi utefter nästa rad tolka att barnet/personen i fråga också har en far:

"tänk om våran pappa kommit då".

Om visan sjungs av ett yngre barn (vilket vi från och med nu antar - fler argument för denna tes tillkommer) så visar raden om pappan också att barnet har uppfostrats på ett sätt som, i låtens uppkomst - 50-talets USA - ansågs vara riktigt. Barnet har tidigt lärt sig skilja på rätt och fel eftersom vi utifrån denna rad kan utläsa att barnet förstår att det skulle innebära konsekvenser för mamman om pappan såg henne kyssa någon annan. Barnet har fått med sig de värderingar som vid den här tiden gällde när det kom till äktenskap, dvs. problem varken accepterades eller pratades om.

Sedan kommer följande rader:

"Jag hade gömt mig i en vrå
För att titta lite på
Ett konstigt stort paket som någon av oss skulle få"


Barnet kommer högst troligen från en välbärgad familj. Fadern hade antagligen ett anseligt men också tidskrävande yrke, som t.ex. ingenjör eller jurist, då man inte bara hade möjlighet att köpa stora julklappar till barnen - utan också tvingades till att göra detta för att visa barnen att de uppskattades och var älskade.

"Och då fick tomten mammas kram och kyss
Sedan sa hon, 'Åh, vad du är bra!
Nej, ingen ser att det är du'
Men jag såg att det var
Tomten mamma kysste i går kväll"


I andra versen bevisas vår tes om att berättaren i sången är ett barn. Det utan tvekan väldigt naiva konstaterandet som görs i de två sista raderna gör det omöjligt att utesluta att personen i fråga är ett barn. I personens världsuppfattning har det ingen möjlighet att dra slutsatsen att tomten inte är verklig, utan att det är pappa som klätt ut sig. Dock finns det i sången inga tydliga bevis för att det verkligen är pappan som är tomte. Det kan t.ex. lika bra vara en granne eller god vän till familjen. Detta anser vi dock inte vara särskilt trovärdigt med citatet som grund: "Åh, vad du är bra. Nej, ingen ser att det är du". Detta är en fras som passar sig naturlig i en ordväxling mellan en mor och en far.

Citatet är högst troligen taget från mamman. Att utläsa citatet som någon annans är högst orimligt och kan inte under några omständigheter sättas in i ett logiskt sammanhang. Sången skulle då totalt sakna mening och skulle på sin höjd kunna vara poesi skrivet av en misslyckad skribent under ett gravt opiumrus. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar