Sidor

onsdag 9 november 2011

Tankar från en journaliststudent

Redan efter ett och ett halvt år har man lärt sig en hel del som journaliststudent. Främst kretsar utbildningen kring hur obildat och korkat det svenska folket är.

För det första ska man lära sig att inte snöa in på det som kallas ett "för avancerat språk". Ord som är för svåra för svenskarna, och alltså inte får skrivas i tidning kan vara:

  • Varefter
  • Huruvida 
  • Sedan 
  • Mail, site (ska skrivas mejl och sajt - fonetiskt alltså, så att man vet hur man uttalar det. Skulle man skriva den engelska stavningen skulle garanterat stora delar av befolkningen börja skicka majl istället). 
Man får också lära sig att svenska folket ligger på ungefär samma inlärningsnivå som småbarn. Det ska vara STOOORA bilder, sk. dragbilder för att en genomsnittlig svensk överhuvudtaget ska förstå att han ska stanna till på tidningssidan. Det måste även finnas obetydlig text under bilderna, men inte för mycket. Detta är nämligen den text som läses mest, har det visat sig. Hela artiklar är inte till för den mänskliga hjärnan, de är på tok för långa för att visas intresse.

Stil finns det inget utrymme för. Det ska vara enkelt, det ska finnas en TYDLIG rubrik. Förstår läsaren inte rubriken så är denne inte så dum att den läser vidare i texten för att förstå. Nej, då skiter man helt sonika i det och bläddrar vidare tills man ser en färgglad helsidesbild på en intressant TV-profil. PUNKT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar